HUND- & KATTMATSDOKTORN

Marie Sallander, agronomie doktor, MSc & PhD

Expert på kost , motion och träning för hund & katt & därtill relaterade sjukdomar

Konsultverksamhet för företag, personlig rådgivning & recept, kurser

kurser, föreläsningar, artiklar och böcker 

Kan hunden vara allergisk mot proteiner rent generellt, dvs mot alla proteiner?

Det finns alltid något protein som en foderallergisk hund tål-även om den kanske inte klarar att äta det den ätit innan. Prova med nya råvaror.

Protein är ett livsviktigt näringsämne som alla hundar måste få i sig via kosten. Det finns inga belägg för att hundar som utfodras med stora mängder protein skulle få allergi just av denna anledningen. Om hunden däremot konstaterats allergisk mot något protein i foder, reagerar den mot just det specifika proteinet även i små mängder. Det är alltid ett eller flera specifika protein den allergiska hunden reagerar på, den är inte allergisk mot alla proteiner.

Därför finns det alltid något annat protein man kan utfodra hunden med. Ofta provar man med något nytt födoämne den inte ätit tidigare, eftersom hunden inte hunnit utveckla allergi mot något som den inte ätit tidigare. Förhoppningsvis tål hunden det nya proteinet. Annars kan man också ge hunden ett så kallat hydrolyserat protein, där man klippt av proteinet i småbitar, då känner inte kroppen igen det, och hunden kan inte utveckla allergi mot livsmedlet - bra va?!