HUND- & KATTMATSDOKTORN

Marie Sallander, agronomie doktor, MSc & PhD

Expert på kost , motion och träning för hund & katt & därtill relaterade sjukdomar

Konsultverksamhet för företag, personlig rådgivning & recept, kurser

kurser, föreläsningar, artiklar och böcker 

Välkommen till hösten 2021 års hundkurser i Knivsta i Uppland!

Läs detta först!

  • Kurserna är avsedda för hundar av alla raser
  • Alla övningar anpassas för just din hund
  • Anmälan till kurserna är bindande, se mer under "Våra anmälningsregler" nedan
  • För att anmäla dig, fyll i alla uppgifter i formuläret längst ner på denna sida

  • Bekräftelse på att du fått plats kommer via email senast 1 vecka efter anmälan.  Ibland kan mail hamna i skräp-korgen, kolla om inbjudan till kursen hamnat där om du ej fått svar. Om du ej hittar något mail efter en vecka, maila igen.

  • Observera att ibland händer det att en kurs bokas upp mycket snabbt, så du har inte fått plats förrän du fått ett svars-mail angående detta.

  • Med bekräftelsen kommer en inbjudan samt faktura på kursavgiften. Ca 30 dagar innan kursstart ska betalning normalt sett ske, och vid sen anmälan betalar man omgående.

Kursledare

Kursledare för hundkurserna är Marie Sallander, med drygt 40 års erfarenhet av hundträning. Marie är utbildad instruktör i lydnad och bruks samt räddningshunds-instruktör inom Svenska Brukshundklubben, och har även instruktörs- och lärarutbildning inom Svenska Spaniel- och Retrieverklubben. Under senare år har Marie varit särskilt aktiv med viltspårsträning och inom Svenska Vorstehklubben.

Marie har hållit många kurser, och själv tränat och/eller tävlat inom lydnad, sök, spår, räddning, bevakning, jakt, viltspår, agility och nosework. Kurserna bedrivs med mjuka metoder utan att för den skull göra avkall på att hunden ska lyssna på dig som ägare.

Vi erbjuder följande kurser höstterminen 2021

Alla kurser hålls utomhus, alltid med avstånd så att vi undviker Corona. Vi  kommer till kursen bara om vi är friska.

 

Viltspårkurser

Kursnr 1. Viltspårkurs Anlagsklass (steg 1) - fullt

Datum: 6/8, 13/8, 20/8, 27/8, 3/9

 

Kursnr 2. Viltspårkurs Öppen klass (steg 2) - fullt!

Datum: 10/9, 17/9, 24/9, 1/10, 8/10

 

Kursnr 3. Viltspårkurs anlagsklass (steg 1) - 4 platser kvar

Den här kursen är en nybörjarkurs i viltspår där vi anpassar spåren efter varje hund, så att alla har möjlighet att utvecklas utifrån sina kunskaper.

Innehåll: När är det viktigt att ha tillgång till en viltspårhund? Vad kan de göra för nytta? Kan din egen hund ha glädje av att tränas i viltspår för att aktivera den eller för praktiskt eftersök? När kan man börja spåra med en hund? Vad ska man ha för utrustning och belöning? Vilka regler gäller för viltspårprov?

Målgrupp: Hundar som ej spårat tidigare el endast spårat lite grann. Hunden bör vara minst 5-6 månader vid kursstart.

Mål: Målet är att klara att spåra motsvarande anlagsklass vid kursen slut.

Tid: Fredagar kl 9-12

Datum: 15/10, 22/10, 29/10, 5/11, 12/11

Max antal deltagare: 6

Plats: Knivsta, Uppland

Pris: 3750:- inkl moms

Tips: För dig som går både Viltspår Anlagsklass och Viltspår Öppen klass hos mig arrangeras viltspårprov efter att ni gått klart Viltspår Öppen klass. Du får chans att gå på ett prov i anlagsklass och tre prov i öppen klass för två olika domare.

 

Kursnr 4. Viltspårkurs Öppen klass (steg 2) - 5 platser kvar

Den här kursen är en fortsättningskurs i viltspår där vi anpassar spåren efter varje hund, så att alla har möjlighet att utvecklas utifrån sina kunskaper. Vi kommer under kursens gång att gå igenom de praktiska momenten som är listade nedan.

Innehåll: Att tänja på gränserna så att din hund kan spåra oavsett väder, vind, terräng, andra störningar osv. Variabler som vi kan variera är exempelvis spårets längd, blodmängd, liggtid, belöning i slutet av spåret, släpad klöv eller inte, terräng, väder- och vindförhållanden och spårläggare. Vi kommer att gå igenom hur reglerna för viltspårprov ser ut. Skott i samband med spårning kommer att testas.

Målgrupp: Hundar som gått grundläggande kurs i viltspår (steg 1) och kan spåra motsvarande anlagsklass. Hundar som ej gått steg 1 hos mig måste vara godkänd i anlagsklass på prov.

Mål: Att ha kunskaper motsvarande öppen klass på viltspårprov.

Tid: Fredagar kl 9-12

Datum: 19/11, 26/11, 3/12, 10/12, 17/12

Max antal deltagare: 6

Plats: Knivsta, Uppland 

Pris: 3750:- inkl moms

Tips: För dig som går både Viltspår Anlagsklass och Viltspår Öppen klass hos mig arrangeras viltspårprov efter att ni gått klart Viltspår Öppen klass. Du får chans att gå på ett prov i anlagsklass och tre prov i öppen klass för två olika domare. 

 

Kursnr 5. Viltspårkurs Överkurs (steg 3) - 4 platser kvar

Den här kursen är en ”överkurs” i viltspår där vi utgår från att din hund redan blivit viltspårchampion!

Innehåll: Att tänja YTTERLIGARE på gränserna så att din hund kan spåra oavsett väder, vind, terräng, andra störningar osv. Vi provar att lägga spår från cykel, häst och till fots. Vi testar att spåra över diken, vägar och med olika tamdjur som störning. Vi drar olika vilt över spåren, vi testar om andra människor och hundar kan gå över spåret och vara i närheten som störning. Vi lär oss hitta blod, hår och sårlegor i spåret.

Målgrupp: Hundar som redan är viltspårchampion.

Mål: Att bli ännu bättre än vad som krävs på ett viltspårprov. Att aktivera hunden, ha roligt och utöka svårigheterna så att hunden kan spåra i alla väder, all terräng och med många olika störningar.

Tid: Onsdagar kl 9-12 ungefär en gång per månad

Datum: 8/9, 6/10, 3/11, 24/11, 15/12

Max antal deltagare: 6

Plats: Knivsta, Uppland 

Pris: 3750:- inkl moms

Tips: För dig som går Viltspår Överkurs - troligen kommer fler kurser hur man går exempelvis norska, finska och danska prov framöver - håll utkik på hemsidan lite då och då!

______________________________________________________________

Valpkurs samt kurser i lydnad, apportering & jaktträning

Kursnr 6. Valpkurs (steg 1) - fullt!

Kursen kommer att hållas söndagar kl 10-13 sex ggr på ett år följande datum:

År 2021 den 12/9, 14/11 och 12/12.

År 2022 den 20/3, 8/5 och 19/6.

 

Kursnr 7. Lydnad & apportering (steg 2) - 1 plats kvar

Att hunden är hyfsat uppfostrad och lydig är viktigt i vardagen, och blir än mer väsentligt då man ska träna, tävla eller jaga med sin hund. Den här kursen lägger fokus på lydnad, och vi kommer dessutom prova på apporteringens alla delar. Vi lägger grunden för att du och din hund ska kunna göra det ni vill framöver - vilka mål ni än vill uppnå. 

Innehåll: Lydnad - vi övar på vardags- och jaktlydnad. Vad behöver just din hund finslipa på för sitt kommande liv? Både om hunden ska bli en jakthund, sällskapshund eller något annat så behöver vi kunna en del. Vi övar tex på sitt (med kommando, handtecken och visselpipa), inkallning (med kommando, handtecken och visselpipa), gå fot med & utan koppel, passivitet och stadga.

Vi provar på apporteringens olika delar, vad kan apporteras, olika miljöer att träna i, vad kan vi använda apporteringen till, tex i jakt el bruks el för skoj.

Målgrupp: Hundar som har gått motsvarande valpkurs och vill fokusera mest på lydnad och lite på apportering.

Mål: Att du ska få praktiska och teoretiska kunskaper om vilken lydnad som krävs för att kunna arbeta vidare med din hund exempelvis vid jakt, jaktprov eller annat arbete. Att kunna enkla apporteringsövningar.

Tid: Söndagar kl 9-12 + en onsdag kl 18-21

Datum: 15/8, 22/8, 1/9 (onsdag kl 18-21), 5/9, 26/9 

Max antal deltagare: 6

Plats: Knivsta

Kursavgift: 3750:- inkl moms

Tips: Anmäl gärna även till "Apportera allt du begär (steg 3)" om du vill träna vidare med apporteringen.

 

Kursnr 8. Apportera allt du begär (steg 3) - 1 plats kvar!

 

Att ha en grundlydnad är en förutsättning för att hunden ska kunna apportera allt du begär i alla situationer. I denna kurs övar vi vidare på olika typer av apporter som ska hämtas i olika situationer. Att kunna apportera allt du begär är viktigt då man ska träna, tävla eller jaga med sin hund. Den här kursen lägger grunden för att din hund och du ska få det trevligt tillsammans vilka mål ni än vill uppnå.

Innehåll: Huvudfokus på kursen är att kunna apportera alla tänkbara typer av apporter i olika miljöer och med olika störningar. Dessutom kommer vi att prova på det man eventuellt vill ha apporteringen till tex:

Markering - att hunden ska se, komma ihåg & apportera en apport i taget.

Linjetag & dirigering - att kunna skicka hunden till olika punkter i enkel terräng.

Sök - att kunna söka i anvisat område och hämta in några få apporter.

Släpspår - att lös eller kopplad kunna hämta en enkel apport som släpats ut.

Vatten - att kunna apportera en enkel apport på öppet vatten.

Målgrupp: Hundar som kan grundläggande lydnad och apporterar enklare apporter.

Mål: Att du ska ha teoretiska och praktiska kunskaper om vilken lydnad & apportering din hund behöver kunna för att kunna starta på lydnadsprov eller jaktprov där apportering ingår.

Tid: Söndagar kl 9-12

Datum: 3/10, 10/10, 17/10, 24/10, 31/10

Max antal deltagare: 6

Plats: Knivsta

Kursavgift: 3750:- inkl moms

Tips: Anmäl även till "Lydnad & apportering (steg 2)" om du är osäker på om din hund är tillräckligt tränad för att gå "Apportera allt du begär (steg 3)" om du inte redan gjort det. Du får då in rätt träning från början. 

Alla hundar kan spåra, och här tränar vi dem antingen på att spåra viltspår (med blod) eller bruksspår (efter människa) - föraren väljer själv vilken typ av spår ni ska träna. 

Att spåra är en utmärkt sysselsättning för att få hunden lite trött i huvudet eftersom de får jobba så mycket med nosen.

Våra anmälningsregler

1. Anmälan, bekräftelse & reservlista

I mån av plats kan anmälan ske fram till kursens start. Anmälan är bindande. Antagning respektive placering på reservlista sker i turordning, som anmälningarna kommit in.

Efter anmälan kommer en bekräftelse på att du fått plats samt ett brev som beskriver detaljer om kursen. Hör du ingenting inom 1 vecka, maila eller ring till kurs@sallanderconsulting.com, tel 0706-388306.

Då vissa kurser fort kan bli fulla, måste du vara införstådd med att du har ej fått en plats förrän du antingen fått ett muntligt besked i telefon eller ett bekräftelse-mail om detta.

2. Kursavgiften

Kursavgiften anges inklusive moms. Avgiften ska betalas senast det datum som anges på fakturan på det kontonummer som framgår av bekräftelsemailet. Vid sen anmälan betalas avgiften omgående. Om avgiften ej är betald i tid går platsen till förste man på ev reservlista.

3. Avbokning

Avbokning skall göras skriftligt, t.ex. via e-mail.

Vid avbokning 30 dagar eller tidigare före kursstart debiteras 25% av kursavgiften.

Vid avbokning 14-29 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften.

Vid avbokning 7-13 dagar före kursstart debiteras 75% av kursavgiften.

Vid avbokning 1-6 dagar före kursstart debiteras hela kursavgiften.

Vid styrkt egen sjukdom (läkarintyg) eller sjukdom hos hunden (veterinärintyg) debiteras ingen kursavgift.

Bokningen kan överlåtas till en annan person/kollega utan avboknings-avgifter. Ersättarens namn skall i så fall omgående meddelas till kurs@sallanderconsulting.com.

4. Inställd eller uppskjuten kurs

Sallander Pet Diet, Exercise & Health AB har rätt att ställa in och skjuta upp kurser om det är färre än 5 deltagare. I dessa fall får du besked senast 1 vecka före kursstart. Vid inställd kurs återfår du den inbetalda avgiften.

Ditt namn

Din e-mailadress

Din gatuadress

Ditt postnr + bostadsort

Ditt mobilnummer

Hundens namn

Hundens ras

Hundens ålder vid kursstart

Hundens & dina ev förunskaper

Godkänner anmälningsreglerna & att det är bindande anmälan, skriv JA här

Anmälan gäller vilket kursnummer (står först i beskrivningen till varje kurs)

Övrigt