HUND- & KATTMATSDOKTORN

Marie Sallander, agronomie doktor, MSc & PhD

Expert på kost , motion och träning för hund & katt & därtill relaterade sjukdomar

Konsultverksamhet för företag, personlig rådgivning & recept, kurser

kurser, föreläsningar, artiklar och böcker 

Frågor och svar år 2011

 

Hej!
Vissa uppfödare rekommenderar att man ger vuxenfoder åt dvärgschnauzervalpar, för öronens form och för att hunden inte ska bli för stor. Vad ska man tro på? Valpfoder eller vuxenfoder?

Tack för bra infosidor! Nina

 

Hej!
För slutstorleken har valp- eller vuxenfoder ingen betydelse. Slutstorleken styrs väldigt mycket av genetiska faktorer. Den enda gång en hund kan få minskad storlek är om den skulle svälta, likt barn som svälter i vissa fattiga länder.

Det som däremot är viktigt är att vissa sk vuxenfoder ej räcker näringsmässigt för valpar. Det måste stå "för/till valpar" eller "för alla hundar/alla livsstadier" på förpackningen. Då garanterar tillverkaren att fodret även räcker för valpar. Man ska ej ge ett foder avsett bara för "vuxna hundar" till valpar, det räcker ej.

 

Andra faktorer som är viktiga är:
- att hålla valpen smal, inget onödigt valphull
- att inte ge extra vitaminer/mineraler till ett helfoder, då blir det för mycket, som kaka på kaka, och i värsta fall kan förgiftningar eller sjukdomar uppstå. Tex om man ger för mycket av mineralen kalcium, är detta skadligt för skelettet, och för mycket av vitamin A är giftigt.

 

Många valp/vuxenfoder är ganska lika näringsmässigt, så att gruppera dem så att den ena gör att man växer för fort/blir för stor är gravt felaktigt!! Personligen ger jag alltid valpfoder upp till ca 1 års ålder, dessa är särskilt anpassade för valpar. Så mitt tips är: Ge ett helfoder anpassat för valpar, ev med lite (max 10-20%) matrester, inget annat.

MVH Marie Sallander

______________________________________________________________________________

Hej!
Min fråga gäller dietmat. Min veterinär har rekommenderat Hills l/d mat på burk och som torrfoder. Detta pga av att han (tax) behöver gå ner pga ett fel på hjärtklaffen. Tanken är att hjärtat ska behöva jobba med mindre motstånd. Han får också Fortekor vet. Dock tycker jag att min veterinär är diffus om varför han ska äta just detta foder, l/d står ju för leverdiet och någon leversjukdom har han inte. Distriktsveterinären tycker han ska äta mindre energi/kalorier helt enkelt eftersom han behandlas med Fortekor.

Dock har frågan om proteiner blivit hängande i luften. Om jag väljer ett foder med mer proteiner än Hills men med lägre andel fett, kan detta skada honom med tanke på hjärtat? Eller om han hypotetiskt skulle ha problem med levern. Han har alltid ätit mat med mycket protein och lite fett. Han har aldrig ätit torrfoder utan vi gör egen mat med kyckling, majs, ris, knäckebröd etc.

Peter

 

Hej!
Personligen skulle jag rekommendera h/d som är gjort för hjärtsjukdomar, kanske saluför ej din veterinär detta?
Kolla under bifogad fil (finns under fliken Examensarbeten på Maries hemsida), där kan du se alla foder på marknaden angående lever+hjärtproblem
Se på flik funktion och flik näring så ser du vad fodren innehåller

MVH Marie Sallander

______________________________________________________________________________

Hej
Jag läste just ditt svar på en fråga om Barf (bones and raw food). Det stod inget om råa ben, kycklingvingar etc. Vad anser du om det? Är det risk för att hunden får för mycket kalcium?

Peter

 

Hej!
Inte av att äta just kycklingvingar/ben i sig, allt beror på vad den äter i övrigt och framförallt hur mkt kalcium som ingår i kosten i övrigt.

Särskilt växande valpar av stora raser (upp till ca 6-9mån ålder) är mkt känsliga för felaktig kalciumgiva, så om djuret äter upp själva benen och dessutom får ett helfoder utöver detta kan man nå mkt felaktiga kalciumnivåer. Ger man däremot stora märgben där hunden bara äter upp själva köttet men ej skelettdelen så är det ingen fara för skelettproblem.

Om man vill ge enl BARF måste man som jag ser det följa ett uppgjort schema/recept så att hunden får i sig det den ska. Ofta saknas sådana recept och man får gå lite på känn, vilket ej är så bra för stora raser i synnerhet.

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej!

Jag har en valp på 14 v, blandras (labrador/dobermann/stövare) som fick mask och gick från smal till skelettsmal. Och jag känner mig lite orolig att han inte får tillräckligt med energi (dels pga maskens resultat, plus att han är väldigt aktiv i sin fria lek utomhus. Efter att jag bytt foder från uppfödarens Doggy så har han ätit upp sin mat snabbt o sen puttat på skålen länge och ofta mellan målen. Jag började då ge honom mer foder plus att jag hällde i 1 tsk rapsolja, 1/2 tsk krossade linfrön, vatten och 1/3 morot per mål 3 ggr/dag. Gör jag rätt eller får han i sig näringsämnen som kan vara skadliga för hans skelett- o ledutveckling? Jag har ett foder, Brit, är det bra? Jobbar själv som kostvetare inom sjukvården på MVC/BVC så jag är kanske lite extra observant av mig...på gott och ont. Hade varit jättetacksam för svar.

Med vänlig hälsning Rebecca

 

Hej!

Har kollat lite på ingredienslistan, exempel på fel var tex att det stod det fukt istället för vattenhalt, det stod betmassa i näringsinnehållet (betmassa är en råvara som ska stå i ingredienslistan ej i näringsinnehåll) osv.

Om hunden är mager, ge det foder du hittar med mest energi-innehåll (mest protein & fett), ta ett högenergifoder av alla som finns, ta gärna ett foder för arbetande hundar. Då behöver du inte ge en massa extra olja, linfrö etc, det behövs ej om du har ett bra foder. Men om du skulle vilja är det ofta ok att ge 1 tsk-1msk matolja/dag, det brukar gå bra med ”balansen” mellan näringsämnen då. Även nån morot/dag brukar vara ok för så stora hundar. Du kan ju även laga hemlagat då du kan göra ett eget foder med de egenskaper du vill ha, vill du detta kan jag hjälpa dig med ett energirikt recept.

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej, Marie.
Jag pluggar på SLU (Etologi och djurskydd) i Skara och fick nyligen veta att vi ska ha utfodringskurs nu i höst och att du ska komma och föreläsa för oss (antar att det är spikat). Eftersom jag får min valp nu under sommaren så kommer jag säkerligen behöva fråga dig en sak, men det skulle kunna resultera i ett foderbyte beroende på vad du tycker i höst.

Valpen är en schäfer och har blivit rekommenderad Royal Canin German Shepherd Junior, men har läst att en del ägare fått problem med det. Jag är (sen tidigare) nöjd med produkter från Magnusson, så funderade på att överge Royal Canin och ge honom Magnussons Meat & Biscuit. Men för säkerhetsskull sammanställde jag en liten tabell, men tyvärr saknar jag kunskapen som behövs för att tolka den. Skulle du kunna ta en titt och säga vad du anser om respektive foder?

Listan är ju självklart inte "full", den tar ju inte upp omega-3 resp. omega-6. Men att få höra vad du tycker skulle betyda mycket.

Tack på förhand. MVH Rickard

PS: Om vi antar att föreläsningen i höst är spikad, så kommer det bli kul, intressant och lärorikt att höra dig prata om utfodring och näring.

 

Hej!
Det allra viktigaste du som djurägare kan göra är att:
- ge ett näringsriktigt foder
- hålla valpen/unghunden smal, man ska med lätthet känna revbenen då man smeker över bröstkorgen.
- inga extra vitaminer/mineraler till torrfodret!
- om matrester ska dessa bara vara en mkt liten del/topping under uppväxten.

-Sen finns ju flera hundra foder att välja på så det är bara att prova!

MVH Marie

 

Hej igen, Marie.

 

Det var en sak jag ville fråga när du var och föreläste hos oss på SLU, men glömde bort det. Kom på frågan nu och tänkte att det inte skadar att fråga. För ca 12 år sedan mötte jag en uppfödare som sade att morötter kan göra hundar mer orange i pälsen, vilket är väldigt fint och eftertraktat hos schäfrar. Ligger det något i det? Det finns ju färgämnen i det och för att dra ett zoologiskt exempel så blir ju flamingos rosa av deras föda. Så finns det mat som kan bidra till färgpigmentering av päls, ögon, nos och dylikt eller är det bara myter som man bör slå hål på?

 

Tack på förhand, mvh Rickard.

 

Hej!

Jag vet att tex skägget på en hund kan bli färgat av maten de äter, dvs utifrån. Jag vet att Royal Canin hävdar att pälsen kan färgas av vissa ämnen, tex genom att tillsätta vissa aminosyror som tyrosin och fenylalanin. Jag har ej sett detta i vetenskaplig forskning, men har ej tittat speciellt på det heller, kanske ligger det ngt i det?

 

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej!
Följande förhållande gäller: 2 Grand Danois-valpar (4 månader) finns på foder. Fodervärdarna har emot ägarens/uppfödarens vilja börjat använda Priima färskfoder. Den som rekommenderat fodret är givetvis återförsäljare och "lockar" med att om de äter detta finns ingen risk för magomvridning, inget behov av vila efter maten, hur mycket bättre det är givetvis och ingen risk att de skulle växa "för snabbt". Vidare har säljaren av fodret påpekat att det är "livsfarligt" att gå tillbaka till ett torrfoder när de vant sig vid färskfoder. Ägaren/uppfödaren söker argument för att fodervärdarna ska återgå till rekommenderat foder med 22-24% proteinhalt och ca 18 % fetthalt i vart fall tills dess att hundarna är ett år. Min fråga som kollega/vännina till uppfödaren (och med intresse för foder och stort förtroende för dig) är: vad vet du om fodret och vad anser du om bytet?

Tack på förhand för ditt svar! Ritva

 

Hej!

1. Det är ej generellt fel att ge färskfoder, hemlagat i jämförelse med torrfoder, inte heller till stora hundar. Problemet är när man ger dels:
- för mycket mat så att hunden växer för fort/blir för tjock, vilket i och för sig lättare händer om man ger ett foder som innehåller mer energi i (som tex vissa torrfoder-högenergifoder, färskfoder, våtfoder, konserv)
-fel näringsämnen i fodret.

2.Kollade lite på foderfabrikantens hemsida, antar att det är deras standardfoder de ger. Ser direkt att deras kalciumhalter är skadligt höga (bygger skelettet). Kolla bilagan och jämför med näringsbehoven.
Bör ligga på ca 1% kalcium om man räknar på torrsubstans (då vattnet är borta), vilket är ca 1% x 0,33 (ts-halt)= 0,33% på färskvarubasis på just detta fodret. DÄRFÖR skulle jag ej rekommendera just detta foder, men inte på något sätt fördöma andra/alla färsk/våtfoder, bara man håller hunden MKT SMAL UNDER HELA UPPVÄXTEN.

 

Redan på 1970-talet (ÅkeHedhammar, doktorsavhandling från Cornell university, USA) kom man i studier på växande Grand Danois fram till att det var skadligt för skelettet med stora mängder kalcium, innan trodde man att man bara kunde vräka på. Skillnad då hunden är vuxen, då kan den skita ut överskottet. Näringsnormerna ändrades, och man anser sedan dess att vid vid ca 1,8-2% kalcium (ts-halt) eller högre så skadar detta skelettet kraftigt. Observera också att kalcium ska ges i balans med fosfor, vilket ej sker i detta foder här heller, kvoten bör vara ca 1-1,2 (kalcium/fosfor=1,2, i detta fodret är kvoten 1,5 vilket är lite för högt).


MVH Marie Sallander

______________________________________________________________________________

Hej Marie!

Jag jobbar som djurskyddshandläggare och har ställts inför frågan om veganfoder för katter. Kattägarna är veganer och håller 2 katter varav en är innekatt. Den andra får gå ut fritt.  Innekatten är väldigt mager, och skygg och verkade inte må speciellt väl. Utekatten ser bra ut, och förser sig sannolikt själv med vad den behöver. Katterna får tydligen något slags vegankattfoder, märke vet jag inte. På nätet kan man läsa om proteintillskott till katt (taurin) som framställts syntetiskt och som kan ges som kosttillskott, men det finns även veganfoder som är berikat med taurin. Djurägarna verkar ovilliga att kompromissa om katternas utfodring med anledning av sina etiska ställningstaganden, vilket kan vara ett djurskyddsproblem.

Mina frågor till dig är: Känner du till de veganfoder för katter som finns, och om de i så fall ger katterna en fullvärdig foderstat? Kan taurin framställas helt utan animaliskt innehåll, och kan katter i så fall ta upp syntetiskt taurin på samma sätt som ”äkta”?  Finns det några vetenskapliga studier på detta? Finns det något skrivet om taurin så är jag intresserad av att ta del av det, om du kan tipsa om något.

Mvh Elisabeth

 

Hej!

Jag förstår din oro - du kan väl hälsa kattägarna från "foderspecialisten på hund & katt" att även om man själv är vegan/vegetarian så är katten en strikt karnivor/köttätare. Idag vet vi ej om sk veganfoder till katter håller den standard katter måste ha vad gäller proteinnivå, proteinkvalitet och taurinnivå. Katten använder den största delen av proteinet som energi, och saknas såväl nivå som kvalitet kan den bli allvarligt sjuk. Sök på internet och se taurinets roll på tex

http://www.petngarden.com/cats/cats4.php

MVH Marie Sallander

______________________________________________________________________________

Hej,
var i kontakt med dig för ett år sedan angående utfodring av min skottetik. Nu inser jag att vi behöver hjälp för att få henne att gå ner i vikt och jag har för mig att du när vi senast hade kontakt erbjöd dig att hjälpa till med en personligt utarbetad diet.

Vår skotte som nu är fyra år är stor till växten och enligt uppfödaren bör hon väga runt 11 kg men väger idag 14,5 kg. Vi utfodrar henne idag med en skiva Bravo färskfoder och sex matskedar fullkornsris delat på två tillfällen per dag. Sedan kan vi ge henne en bit Frolic Mini som belöning några gånger om dagen när hon kommer vid inkallning osv. Hon fick livmoderinflammation för något år sedan och både livmoder och äggledare är borttagna och enligt vad jag hört har de lätt att lägga på hullet efter en sådan operation. Lite grann hamnar vi i en ond cirkel eftersom hon pga av sin övervikt inte tycker det är roligt att röra på sig och jag känner mig lite grann som en djurplågare när jag släpar henne runt på promenader. För att få lite fart på henne skaffade vi en "lillasyster", oxå en skotte, som idag är 10 månader. Och ju äldre valpen blir desto mer utbyte verkar de få av varandra och vår äldre hund har det blivit lite mer fart på men inte tillräckligt. Det känns lite hopplöst för oavsett hur vi försöker så bara ökar hon i vikt. Jag vore jättetacksam om du hörde av dig.

Hälsningar Sonja

 

Hej!
Jag skulle ju kunna göra en personligt utarbetad diet men jag tycker vi prövar detta först:

1. Ge bara 75% av den mängd mat du ger idag - Bravo färskfoder + ris fördelat på 2 ggr/dag
Ersätt den delen du tog bort med finrivna morötter istället, blanda allt ordentligt så att hunden ej kan peta ut morötterna, mixa ev i en mixer om det behövs eller med en gaffel/sked

Om du vill kan du som alternativ även byta till ett annat foder som är ett mer light-foder, finns många på marknaden, tex torrfoder som heter light.

2. Om hunden gillar det kan du ersätta även Frolic med morötter i små bitar, ge hur mkt som helst, morötter ger nästan ingen energi.
Lek med morötterna, lär hunden tycka om dem, kasta upp dem i luften, busa och göm dem, en del hundar fattar efter ett tag att det här är kul för att matte tycker att det är kul. Om du vill kan du i början ta jättelite färskfoder på moroten så att moroten luktar gott, som att kleta in den lite, det slutar du med efter att tag när hunden förstått att moroten i sig är kul/god. Det är som att lära in ett beteende, förstår du?

3. Hur mkt promenerar hunden? Tänk efter, se till att gå minst 30 min x 2 ggr/dag, ev uppdelat på fler ggr, se detta som ett sätt att träna hundens kondition och för att undvika följdsjukdomar pga övervikt såsom diabetes = motion på recept.

Summa Summarum:
Du ska nu ge hunden mindre energi, motionera mer. Hunden bör då gå ner i vikt på ett antal månader.
Väg den gärna nu och varannan vecka, ställ dig på vågen med hunden, och sen utan hunden, se skillnaden, notera på ett rutblock/en excelfil.

Hör av dig igen och du har problem.
MVH Marie


Hej igen,

olika typer av lightfoder har jag testat och det funkar inte alls. Däremot ska jag testa ditt förslag med färskrivna morötter som blandas ordentligt. När det gäller motion brukar vi gå ut fyra gånger per dag. Vi brukar ha en långpromenad per dag på cirka 40 - 45 minuter och tre kortare vändor. Men här ska jag kanske omfördela. Jag är livrädd för att hon ska drabbas av belastningsskador, diabetes eller dylikt så, det här är verkligen jätteviktigt för mig. Hur lång tid ska jag ge det hela? Det här med att väga hemma på personvågen tycker inte jag funkar så jag har bestämt mig för att regelbundet åka till vår klinik och väga på hundvåg. Jag var där idag och då visade det sig att det diffade 0,7 kg på vågen hemma och där. Jag återkommer till dig om vi inte ser något resultat. Tack för att du tog dig tid!

Hälsningar Sonja

 

Hej!

När det gäller motion tycker jag du ska göra som du brukar, det är jättebra. Att väga hunden hemma eller på kliniken spelar ingen roll, bara det bli gjort och att du skriver upp vikten så att du har koll på ev minskning. Det här kommer att ta tid och är ingen snabb sak som tar bara ett par veckor utan ställ in dig på 6-12 månader. Sen gäller det att inte falla tillbaka i gamla vanor igen…

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej!
Jag var i helgen på föredrag med en hundkändis, han rekommenderade equi-calm med tillsats av B-vitamin. Det är redan B-vitamin i Equi calm så jag tycker att det blev lite kaka på kaka. Men jag tänkte prova i 2 veckor, mest för att motbevisa teorin. Så min fråga är väl egentligen; kan man ge för mycket B-vitamin och vad skulle det i så fall kunna leda till (han får helfoder som mat)?

Sonja

 

Hej!
B och C-vitamin är ej giftigt så det gör inget att man ger extra för den sakens skull. Men om din hund äter helfoder kan jag ej se någon anledning att man ska ge ytterligare B-vitamin, allt finns ju i fodret redan - tillverkarna har redan satt till extra B-vitamin. Precis som med hästar finns mkt tro och tyckande om att man ska sätta till det ena och det andra, men det enda många produkter gör är att de tömmer plånboken.

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej!

Jag har försökt kolla under redan besvarade frågor, men kan inte hitta detta. Jag har en unghund på 1 år av medelstor ras. Han går på ett högenergifoder (30% protein & 20% fett) och får ca 7 dl foder per dag. Nu tycker jag att han är rätt tunn, men om jag ökar fodret blir han lätt lite dålig i magen. Däremot kan jag tillsätta extra fett (smör) och det fungerar. Hur är det för fodrets sammansättning om jag tillsätter extra fett? Om jag kan göra det, vilka mängder och vilken typ av fett rekommenderar du i så fall? Jag vill helst inte byta foder eftersom han är fin i päls och verkar må bra för övrigt.

Susanne

 

Hej!

Generellt sett rekommenderar jag ej att man sätter till extra fett utan istället hellre byter till ett mer energitätt (mer protein, mer fett) foder. Detta för att extra fett i stora mängder kan ge obalans i foderstaten precis som du är inne på, dvs hunden äter mindre totalt för att den blir mätt av fettet och sen får de inte i sig tillräckligt av andra näringsämnen. Men till en medelstor hund kan jag ändå tänka mig att du kan ge max 1tsk-1 msk extra fett/dag utan problem. Jag skulle ge rapsolja framför smör, rapsolja innehåller förhållandevis mycket omega-3 som anses nyttigt.

 

MVH Marie

 

 

Hej.

Tack för ditt svar. Vi får fundera på foderbyte, men så länge ger jag då honom någon matsked fett per dag. Han gillar mat så jag tror inte att han kommer att äta mindre. Nu äter han ANF högenergifoder, men det har blivit så svårt att få tag på så vi kanske ändå är tvungna att byta så småningom.

 

Mvh Susanne

______________________________________________________________________________

Hej!
Vilket torrfoder kan man ge sin överviktiga hund?

Suzi

Hej!
Det finns olika sätt:

1. Ofta kan man börja med att ge ca 75% av det man ger hunden idag, dvs minska på fodermängen. Då behöver man ej byta foder, vilket kan vara en fördel ibland.

2. Annars kan man välja ett foder med mindre energi per deciliter, ofta ett sk light-foder. Det är då viktigt att välja ett foder med mindre energi (kJ/100 g) än det foder du har idag. Om energin inte står på påsen så är det även mindre protein och fett om du övergår från ett torrfoder till ett annat torrfoder.

3. Tänk på att ge hunden mindre annan mat än tidigare, tex matrester. Godis kan gärna vara samma som fodret, ev morot. Inget fikabröd. Mer motion.

4. Väg hunden varannan vecka och skriv ner detta. Rita upp på ett rutpapper. Se det på ett halvårs sikt och sätt upp ett mål på hur mkt hunden ska gå ner, det är ingen quick-fix på en vecka.

5. Om du lyckas banta hunden till normalvikt så får du troligen behålla den i livet i genomsnitt 2 år längre, och den drabbas ej lika lätt av sjukdomar såsom diabetes och liknande.

MVH Marie Sallander

 

Hej igen!
Hoppas du kan hjälpa mig med en fråga till. Hur bra är det att ge en Dentastix om dagen?
Vet ni om det kanske påverkar hundar går upp i vikt av att äta dessa? Ska man kanske sluta med dem? Jättetacksam för svar.
Mvh Suzi

 

Hej!
Det är mest bulk, sannolikheten att hunden ska gå upp i vikt av Dentastix är nog liten. Men frågan är hur mycket dessa hjälper mot tandsten egentligen. Bättre att göra en ordentlig tandsanering hos veterinären, sen borsta tänderna regelbundet (rekommendationer från veterinärer som är specialiserade på tänder).

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej!

Jag har just nu 3 kattungar hemma som ända sedan födseln varit jättefina i magen. Förra veckan så började de plötsligt få korvar som liknde mer kobajs än kattbajs, emellanåt kladdigare ändå. Både mamman och ungarna. Har nu efter en veckas kämpande med Prokolin, Canikur och enbart Royal Canins Intestinal våtmat i små doser och begränsad mängd fått det att vända. Innan detta åt de Royal Canins Kitten , Babycat, Persian kitten, och någon gång rester av Queen-fodret samt Mjau tetravåtfoder som tillägg. Är nu livrädd för att återgå till det riktiga fodret och vet inte riktigt vilket som är det mest lämpliga ur magarnas synpunkt. Jag tänker givetvis återgå till bara ett av fodren. Vad jag förstått så kanske de fått för mycket mat här hemma eftersom att deras smak gynnats av så mycket nyheter, så att maten inte hunnit smälta innan de passerat ner igenom matsmältningssystemet. Bara en tanke, eller så reagerade de på Mjau med kycklinglever...jag vet inte vad som hände? Känns jobbigt eftersom att kattungarna egentligen skulle flyttat redan då de är 13 veckor gamla. Vad är viktigast att ta hänsyn till vid tillbakagången? Fiberhalten i fodret eller fettmängden? Har förstått att för mycket fett kan sätta igång magen igen samtidigt som också stärkelse (kolhydrater) inte är bra för tarmarna heller. Jag känner mig sååå förvirrad. Vet du vad som är bäst eller var jag kan finna sådan adekvat information? Vilket av fodren är det bästa? Har du någon bättre rekommendation? Med förhoppningar om svar.

Tarja

 

Hej!
Jag tycker du ska fortsätta 1-2 veckor med dietfodret tills magarna är helt ok och har stabiliserat sig. Sen kan du under drygt 1 veckas tid successivt övergå till ett kattungefoder, och ta det långsamt vid foderbytet.

Dag 1: Ta 1/10 Kattungefoder + 9/10 dietfoder
Dag 2: 2/10 Kattungefoder +8/10 dietfoder
Dag 3: 3/10 Kattungefoder + 7/10 dietfoder
osv

Om detta ej går bra undersök hos veterinär igen.


MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej!
Tänkte kolla om du vet vad det kan vara för fel på min hunds mage. Han har haft problem med magen sen han var valp i stort sett. Nu är han 7 månader och bajsar ute runt 6-9 ggr/dag. Och han är ofta lös i magen. Iallafall cirka 2 ggr/månad. För ca en vecka sen så var vi till djursjukhuset då han haft diarré och kräkningar i 5 dagar och var fastande och ändå hjälpte det inte. Han fick då Royal Canins Intestinal som han ska äta i 2 veckor och även Purinas Forty Flora som han skulle äta i 6 dagar. Han har blivit bra i magen igen men han bajsar fortfarande lika ofta. Han har ätit Royal Canins Babydog och sedan Puppy Active. En veterinär jag pratade med tyckte vi skulle byta till RC Junior för att RC Puppy-fodret kanske var för kraftigt för honom. Har du något förslag på foder eller vad det kan vara för fel på honom?

Therese

 

Hej!
Vet ej vad ni kollat men en hund som har diarré och/eller klåda kan eventuellt vara allergisk antingen mot
-ngt i fodret (foderallergi)
-ngt i omgivningen (atopi)

Men hunden kan också ha ngn typ av kronisk inflammation i tarmen. Gå gärna till tex Kerstin Bergvall på Djurakuten i Stockholm eller på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Hon är specialist på allergier. OM det sen skulle behövas ett special-recept kan jag göra sådana mot en kostnad. Återkom i så fall.

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej!
Tack för ditt snabba svar på min fråga angående kalcium. Nu blev det lite svårt. Aptus Calphosum D kommer ju ihop med D -vitamin och då blir jag fundersam om det kan bli för mycket D-vitamin ihop med vitamin och mineraltillskott. Fick av dig för några år sedan ett recept till våra två Lapphundstikar som vi har givit dem.
Det är som följande:
13 dl kokt ris
ca 0,5 - 1tsk Seltin att koka med riset
600g torsk ( jag tar AlaskanPollok)
300g morot
2 msk matolja
7 tsk kalciumfosfat - GE ISTÄLLET 1,5 MÅTT APTUS CALPHOSUM D = 7,5g
1 tabl.ACO familj - vitamineral
1 tablett Hemofer järntillskott
2 kapslar Eskimå-3 fiskolja (1/måltid )
Ibland byter jag ut eskimåkapslarna mot  Standardt kallseparerad fiskolja ( ej fisklever )
 
Skulle jag kunna byta ut vitamineralet, järntabletten o kalciumet till Aptus Multidog tabletter / pulver till den tiken som är 5 år och Aptus Multidog vitA tablett till den äldre hunden som är 8 år? Hur mycket ska de i sådana fall ha per dag? Får de då i sig allt de behöver, även tillräckligt med kalcium? OBS de tål inte benmjöl.
 
Sen har jag en liten Lapphundstik till som blir tre år i mars. Hitintills verkar hon tåla det mesta utom ris. Hon äter ett torrfoder från Standardt som heter Normal. Det har funkat bra. Hon får ett mål sånt torrfoder/dag och ett mål hemlagat/dag (för att jag tycker om att ge hemlagat till hundarna). Hon får en blandning av 3 dl potatis och morötter (då utgör nog morötterna ungefär 1/5 av de 3 dl) och 1dl fisk och 2 tsk. Standardt fiskolja. Ibland byter jag ut fisken mot 1dl blandfärs. Ibland får hon en äggula på maten. Hon har fått ett vitamin och mineraltillskott från Standardt. Låter det bra? Skulle jag kunna ge henne Aptus Multidog tabletter/pulver i stället för Standardt-tillskottet? Isåfall hur mycket/dag? OBS hon äter ett mål torrt helfoder/dag. Vore tacksam för svar och då också uppgift om vad du vill ha i ersättning och var jag kan sätta in det. 

Med vänlig hälsning Monica

Hej!
Eftersom du fick hjälp av mig förut så är du ju min kund och ska naturligtvis bli servad även nu. Du kan till ditt recept ge 1,5 mått Aptus Calphosum D (7,5 gram) per dag istället för kalciumfosfat, vilket är motsvarande, du behöver ej vara rädd för vit D överskott, det har jag kollat i min databas, det är ok. Vitamin D finns även i ACO vitamineral, men det ger ej överskott, inga problem där.

 

Det här med järntillskott behövs ej om ni ger ACO vitamineral + Aptus Calphosum D, då täcks hela järnbehovet. Om jag vore ni skulle jag ge samma tillskott till alla hundarna, det är enklast. Även den som är 8 år har samma behov som den som är 3 år, de är båda vuxna hundar även om de är i lite olika åldrar. Så när du ger hemlagat, ge då dessa tillskott + 1-2msk matolja beroende på hur fet maten är+ev fiskolja. Det är mitt tips.


MVH Marie

 

Hej och tack igen för att du svarar så snabbt. Om man ger ACO-vitamineral ska det då vara en tablett eller ½ per hund (som väger ca 15 kg) och dag ? Kan man ge endast Aptus Multidog i st. f. ACO-vitamineral och Aptus Calphosum?

Hälsningar Monica

 

Hej!
För att täcka behovet av alla näringsämnen för en hund av er storlek så behöver man ge EN HEL ACO VITAMINERAL FAMILJ/DAG + 1,5 mått Aptus Calphosum. Om man ger 1/2 tablett ACO får hunden brist på tex järn, zink och koppar. Jag har tidigare räknat på recept åt företaget som gör Aptus, så jag är väl insatt i deras produkter. Tyvärr blir det näringsbrist för hunden om du ger bara Multidog som du föreslår, det räcker ej näringsmässigt för hundar, man måste ge tre Aptus-produkter för att få ihop näringen så att det ska bli ok, tyvärr.Gör som mitt förslag istället.

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej!
Har en kastrerad blandrashund amstaff/labrador på 1 år och ca 35 kg. Hur mycket protein bör torrfodret han äter innehålla? Tack påförhand

Ulrika

 

Hej!
Man kan säga att din hund nu är unghund/snart vuxen. Så proteinhalten enligt en fodernorm som kallas NRC (National Research Council) utgiven 2006 bör vara minst 10% för vuxna hundar och minst 17% för hundar över 14 veckor. Alltså innehåller våra foder i princip alltid ett överskott av protein, så ofta behöver man ej fundera över att hunden får för lite. Det finns inga övre maxgränser för en frisk hund, så man kan om man ger ett balanserat torrfoder även ge höga nivåer protein utan att det är skadligt. Det enda är att det är dyrt att ge onödigt mkt och mkt gott för hunden, så det är lätt hänt man ger för mkt. Och ofta innehåller dessa höga protein-foder även mkt fett för att vara balanserade (hög-energifoder) så då är det lätt man ger för mkt, varje deciliter innehåller mkt näring/energi, så man får helt enkelt ge mindre mängd mat om man ger dessa än om man ger ett foder med mindre protein/fetthalt/mer kolhydrater/mindre energi per deciliter.

MVH Marie Sallander

______________________________________________________________________________

Hej!
Jag går just Svenska Kennelklubbens (SKKs) uppfödarutbildning och lusläser Hundmatboken. När vi jämförde foder upptäckte vi att rekommendationerna för A-vitamin i boken är angivet i RE/kg medan de flesta fodertillverkare anger det i IE. Hur är förhållandet dem emellan??
Är det säkrare att överdosera retinoler som väl är vattenlösliga än färdigt A-vitamin. Hur vet man vilket av dem som finns i fodret?? Mkt funderingar... hoppas på svar.

Mvh Ulrika

 

Hej!
Vissa karotenoider – exempelvis betakaroten – kan i kroppen ombildas till A-vitamin, och det finns totalt ungefär 40 stycken. Dessa karotenoider brukar benämnas retinolekvivalenter (RE), och då det gäller betakaroten så motsvarar 12 µg betakaroten 1 µg retinol. Övriga karotenoider som är pro-vitamin A krävs cirka 24 µg för att bilda 1 µg retinol.

Detta ska inte färväxlas med en annan ekvivalent, kallad Internationell enhet (IE), som uttrycker samlad biologisk inverkan av alla varianter av en viss vitamin. Omräkningstal mellan IE och vikt (g) är olika för varje typ av vitamin. För vitamin A gäller: 1 g=3,33 IE  samt 1 IE =0,3 g

Och ja, det är svårare att överdosera förstadier av vitamin A, de är ej lika potenta/giftiga som färdigt vitamin A.

MVH Marie Sallander

______________________________________________________________________________

Hej Marie,

Jag vänder mig till dig som är expert på hundfoder och hoppas att du har svaret jag söker eller kan tipsa mig om var jag kan fortsätta leta själv. Jag funderar på att ge min flatcoated retriver färskfoder men har svårt att hitta relevant fakta. Huruvida färskfoder är bättre eller sämre än torrfoder eller om man skall blanda? Om du har svaret på denna fråga kanske du även vet vilket av de många fabrikaten som är bäst (färskfodret Klass, Magnussons, Nordic hundfoder, Bravo, Prima, Fodax)?  Egentligen undrar jag vad som är det bästa man kan ge sin hund för att den ska vara så frisk som möjligt. Såg även att ni bedriver en studie på ämnet, går det att få ta del av den? Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar Ylva

 

Hej!

Vi har inte gjort en studie där vi jämfört färskfoder, men däremot har vi för mer än 12 år sen jämfört 45 torrfoder och 5 våtfoder (konserv och färskfoder). Tyvärr vet jag inte vilket foder som är bäst att ge sin hund. Ge det som hunden mår bra på och gillar, som du tycker är prisvärt, som man ev kan köpa i storpack om du har många hundar. Det finns både billiga bra och billiga mindre bra samt dyra bra och dyra mindre bra foder. Problemet är att trots att tillverkaren garanterar näringsinnehållet, finns ibland foder som inte håller måttet. SJV gör stickprovskontroller, tel 036-155000, ring och kolla om just ditt foder är ok.

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej Marie,
Jag har en valp på 6 månader som äter torrfoder (Eukanuba Lamm & Ris) och så kommer att göra på uppfödarens rekommendation tills han är ett år gammal. Om 6 månader planerar jag alltså ett foderbyte för min flat-hane. Jag funderar på att köpa Hundmatboken och har några frågor. Kan man ta recept direkt ur boken och laga till sin hund eller är det mer generella råd om kost i boken? Funderar även på att beställa ett individuellt recept till honom av dig och även på färskfoder. Undrar även om det stämmer att hundar mår bättre av foder utan spannmål? Jag har läst på flera håll att hunden skulle må bäst av att äta samma kost varjedag, är detta en uppfattning du delar eller kan du se några fördelar med att variera eller blanda hemlagat med färsk eller torrfoder? En fråga till: om jag beställer ett individuellt recept av dig baserat på tex ris och lamm kan man då variera proteinkällan och ta fisk, nöt eller kyckling vissa dagar?

Tack på förhand! Vänliga hälsningar Ylva


Hej!
Hundmatboken har något recept, detta kan du följa om du vill. Boken är dock i första hand en bok om näringslära, svar på vanliga frågor. Men senare kommer en bok med hemlagade recept för friska hundar-Top-Dog Walles Hopkok. Kolla gärna på min hemsida så kan du köpa den då den kommer ut – håll ögonen öppna!

Om du så önskar kan jag även göra ett specialkomponerat recept till dig med de råvaror du önskar. Receptet innehåller allt din hund behöver. Om man beställer ett recept så är det beräknat med en typ av köttkälla, men man kan ofta variera med olika typer av kött lite om man så önskar. Hör av dig om du är intresserad av detta.

Hunden är lite av en allätare, men katten mer strikt köttätare. Därför kan man ge hunden på lite olika sätt, och det kan ändå gå bra. Tex torrfoder innehåller oftast mycket kolhydrater, medan hemlagat/konserv/färskfoder ofta har mycket mer protein/fett. Alla dessa alternativ är möjliga att ge.

Vissa, men inte många, hundar verkar tröttna på sin mat efter ett tag och då byter man ibland foder. Men de flesta hundar mår bra av att äta ungefär lika varje dag. Personligen toppar jag torrfodret med lite matrester från familjen. Man kan även ge blandat tex torrfoder, hemlagat el annat. Man behöver ej krångla till det, utan ge det du vill, MEN det ska naturligtvis vara näringsriktigt.

MVH Marie Sallander

______________________________________________________________________________

Hej!
Föder upp våra jaktlabbar på Eukanuba Puppy Junior Large som har i princip samma innehållsförteckning som Hundkäket Extra som våra stora hundar går på. Skillnaden ligger i att kalcium är 1.2% i Hundkäkets foder mot 0.8% i Eukanuba samt att fosfor ligger 0.05% högre i Hundkäkets foder. Nu har vi ganska många hundar och i princip alltid några valpar/unghundar som går på Eukanuba tills de är röntgade efersom det hittills givit väldigt bra hd-statistik, några enstaka valpköpare har fått sämre hd-resultat men det har sannolikt berott på överutfodring eller för mycket motion tidigt i livet. Tror du att det skulle påverka HD-statistiken om vi lät valparna äta Hundkäkets foder redan från början istället för Eukanuba, priskillnden är riktigt stor (215:-/15 kg mot Eukanubas 600:-/15kg) vilket gör ganska mkt per år om man har två-tre hundar som går på valpfodret.

Med vänlig hälsning Åsa & Anders

 

Hej!
Valpar behöver lite andra näringsämnen än vuxna, se tabell. Näringsämnena står angivna i torrsubstans (då allt vatten är borta), vilket i princip motsvarar torrfoder (som bara har 5% vatten, 95% torrsubstans). När det gäller kalcium behöver valpar av stora raser mer än en vuxen upp till ca 1-1,5 års ålder, dvs tills de växt färdigt. Valpar behöver ca 1-1,2% kalcium, vuxna betydligt mindre (minst 0,4%-men ok med 1-1,2%). Med anledning av ovanstående: Att Eukanuba och vissa andra ligger lägre i kalcium är marginellt, ej så stor skillnad att det skulle göra skillnad i HD-statistiken, finns inga belägg för detta. Men anledningen att vissa foder till stora raser ligger lägre i tex kalciumnivå är för att de är lite mer ”light”(mindre energi per dl) och kan ätas i lite större mängder, och då får hunden i sig samma mängd som om de äter ett foder med mer energi/dl för då äter de mer per dag.

OM Hundkökets även innehåller alla andra näringsämnen än kalcium som valpar behöver kan man pröva att ge detta till valpar.

 

Näringsbehov hundar ts-basis NRC 2006

   

(National Research Council; Nutrient Requirements of Dogs and Cats 2006, The National Acadamie Press, Washington DC, USA./www.nap.edu)

 

 

Valp 4-14v

Valp 4-14v

Vuxen

Vuxen

 

Enhet

Rek intag

Säker övre gräns

Rek intag

Säker övre gräns

 

 

 

 

 

 

Protein

%

22.5

 

10

 

Aminosyror

%

 

 

 

 

Arginin

%

0.79

 

0.35

 

Histidin

%

0.39

 

0.19

 

Isoleucin

%

0.65

 

0.38

 

Metionin

%

0.35

 

0.33

 

Metionin & Cystein

%

0.70

 

0.65

 

Leucin

%

1.29

 

0.68

 

Lysin

%

0.88

20

0.35

 

Fenylalanin

%

0.65

 

0.45

 

Fenylalanin & Tyrosin

%

1.30

 

0.74

 

Treonin

%

0.81

 

0.43

 

Tryptofan

%

0.23

 

0.14

 

Valin

%

0.68

 

0.49

 

 

 

 

 

 

 

Fett

 

8.5

33

5.5

33

Fettsyror

%

 

 

 

 

Linolsyra

%

1.30

6.5

1.1

6.5

alfa-linolensyra

%

0.08

 

0.044

 

Arakidonsyra

%

0.03

 

 

 

EPA & DHA

%

0.05

1.1

0.044

0.011

 

 

 

 

 

 

Mineraler

 

 

 

 

 

Kalcium

%

1.2

1.8

0.4

 

Fosfor

%

1.0

 

0.3

 

Magnesium

mg/kg DM

400

 

600

 

Natrium

mg/kg DM

2200

 

800

15

Kalium

mg/kg DM

4.4

 

4.0a

 

Klor

mg/kg DM

2900

 

1200a

23.5

Järn

mg/kg DM

88

 

30a

 

Koppar

mg/kg DM

11

 

6a

 

Zink

mg/kg DM

100

 

60a

 

Mangan

mg/kg DM

5.6

 

4.8a

 

Selen

mg/kg DM

0.35

 

0.35a

 

Jod

mg/kg DM

0.88

 

0.88

4

 

 

 

 

 

 

Vitaminer

 

 

 

 

 

Vitamin Ab

IU/kg DM

5045

49950

5045

213120

Vitamin D (kolecalciferol)

IU/kg DM

552

3200

552

3200

Vitamin E

IU/kg DM

45

 

45

 

Vitamin K

mg/kg DM

1.64

 

1.63

 

Tiamin

mg/kg DM

1.38

 

2.25

 

Riboflavin

mg/kg DM

5.25

 

5.25

 

Pyridoxin

mg/kg DM

1.5

 

1.5

 

Niacin

mg/kg DM

17.0

 

17.0

 

Pantotensyra

mg/kg DM

15.0

 

15.0

 

Kobalamin

mg/kg DM

0.035

 

270

 

Folsyra

mg/kg DM

0.27

 

0.270

 

Biotine

mg/kg DM

 

 

 

 

Kolin

mg/kg DM

1700

 

1700

 

aAlla "minsta intag"för dessa näringsämnen är i NRC angivna som "tillräckligt intag" (finns ej minsta intag angivet).

b För vit A anges RE (retinolakvivalenter). En RE vit A motsvarar någon av följande: 1RE=1µg retinol = 6µg β-karoten=12µg andra karotenoider.

Dessutom är 1 IE vit A=0.3 RE.

     

 

cFör vit D (kolecalciferol) anges en omvandlingsfaktor till IE: 1 IE = 0,025 µg vit D eller 1µg vitD = 40 IE

dFör vit E anges en omräkningsfaktor till IE: 1 mg vitE = 1,5 IE

 

 

eI normala hunddieter där rå äggvita ej tillsätts, tillverkar hunden tillräckligt biotin själv (via tarmbaktarier).

Foder innehållande antibiotika kan ev behöva kompletteras med biotin, åtminstone under längre användning..

                   


MVH Marie Sallander


Hej Marie, tack snälla du för ditt svar. Det är en djungel detta verkligen. Föreläser du?

Jag sitter som ordförande i Svensk Jakthunds Register och vi planerar ett uppfödaresymposium till våren. Där den ena dagen skall vikas för hälsa. Vi vill även få med en radiolog så vi kan diskutera och lära oss mer om RTG av leder bla. Hur skulle du ställa dig till att hålla ett föredrag för oss och våra uppfödare?

Med vänlig hälsning Åsa

 

Hej!

Kolla gärna på min hemsida www.sallanderconsulting.com, där står lite exempel på vad jag brukar föreläsa om. Fråga eventuellt skelettexperten/SKKs veterinärmedicinske rådgivare Åke Hedhammar också (tel 018-671355). Han var en av de första att forska om skelettsjukdomar på hund redan på 1970-talet och är en erkänd profil på detta område. Han och jag har arbetat tillsammans under många år på SLU.

 

MVH Marie Sallander

______________________________________________________________________________

Hej Marie!
Min partners föräldrar har en spaniel med grova hudproblem och jag misstänker att det kan vara candida. Jag är orolig för Lady (hunden) eftersom att de verkar dra i henne antibiotika lite då och då. Misstänker att det inte är rätt lösning. Har du ett telefonnummer jag kan ge dem, och antar du sådana uppdrag hos privatpersoner?

Med Vänliga Hälsningar Åsa

 

Hej!
Hunden behöver i första hand undersökas av hudkunnig veterinär. Jag tycker ni ska kontakta veterinären Kerstin Bergvall, hudspecialist med mottagning på SLU i Uppsala och på Djurakuten i Sthlm. OM det ej fungerar med veterinär kan ni sen kontakta mig igen.

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej,

jag undrar vad det kan finnas för risker med att ge en valp/unghund bara matrester typ pyttipanna, korv, sås och potatis. Kan det påverka skelettet? Hunden det handlar om uppges vara 8 månader gammal.

Åsa

 

Hej!

Om du ger mkt små mängder, dvs mindre än 10-15% matrester tror jag ej det är något problem, men du ska i huvudsak ge en näringsriktig mat som bas, då vet man vad det är för näring hunden får i sig. Den näringsriktiga maten kan vara hemlagat eller kommersiellt köpt mat (torrfoder, konserv eller annat färskfoder), men man bör ha koll på näringsinnehållet. Om man jag lite matrester, försök då ge lite av varje, ge gärna lite grönsaker som tex riven morot, lite kött/korv/dylikt, lite potatis/ris/dylikt.

Ger man mycket matrester utan att man kollar näringsinnehållet i foderstaten brukar det ofta bli så att
-hunden får i sig för lite kalcium i förhållande till fosfor, vilket gör att skelettet ej växer som det ska
-ofta är många matrester väldigt feta som hundägare ger hundar och det är lätt hänt att hunden blir för tjock med övervikt som följd. Det behöver ej vara så men man måste ha koll på vikten.
-övervikt leder till andra följdsjukdomar som tex diabetes och skelettsjukdomar mm

MVH Marie

______________________________________________________________________________

Hej!
Jag har en jakthund på 3,5 år. De första 3 åren "kämpade" jag med torrfoder till honom som han åt ibland. Han blev dock aldrig mager men åt inte med glädje...det var jobbigt tyckte jag. Dessutom visste jag inte om han fick i sig tillräckligt med näring och ork för sin aktivitet. Sen ett halvår tillbaka ger jag honom nu Bravo Färskfoder Vilt som han slukar! Han får ca 600g om dagen. Hullet är perfekt. När jag nu var hos veterinären med honom pga en infektion med feber och ledstelhet påpekade veterinären att jag skulle vara försiktig med färskfoder pga hög proteinhalt. Är det för högt proteinvärde i fodret?
Näringsvärde/100 g: Protein 10.89 %, Sm. Protein 10,03 %, Fett 9.45 %, Kolhydrater 17.30 %, Växttråd 1.35 %, Aska 1,80 %, Torrsubstans 38,00 %, Omsättbar energi 208kJ/100g. Tillsatta vitaminer och mineraler/kg: A 5200 IE, B1 20,6 mg, Koppar 1,4 mg, D 520 IE, C 8,0 mg, Kobolt 0,08 mg, E 25 IE, K3 0,8 mg, Mangan 8,0 mg, B1 0,5 mg, Niacin 6,0 mg, Zink 10,0 mg, B2 0,2 mg
Kolin 32,0 mg, Selen 0,06 mg, B3 2,4 mg, Folinsyra 0,16 mg, Jod 0,3 mg, Kalcium 0.45 %, B6 0,8 mg, Biotin 0,06 mg, Fosfor 0.35 %.

Tacksam för svar Åse

 

Hej!
Om din hund är frisk finns ingen anledning att vara orolig för en för hög proteinhalt, det framkallar inga problem. Att en hög proteinhalt skulle ge exempelvis skelettproblem eller klåda anses idag vara myter. Om din hund däremot har konstaterade problem med njurar måste man ha låg proteinhalt o äta veterinär njurdiet. Så om hunden är frisk, kör på.

MVH Marie Sallander

______________________________________________________________________________

Hej!
1. Jeg har tro på at hundeeiere bör öke inntaket av omega 3 fettsyrene DHA og EPA - mer enn det man får gjennom fullfor.

2. Dersom man skal bruke anbefalte verdier for vitamin A (og D, E) inneholder follforet allerede så mye vitamin A, D & E at man overskrider grensene mye om man gir hunden en stor spiseskje daglig med torskelever olje (som har mest DHA og EPA).

3. Mange fullfor har allerede doble verdier av vitaminer i forhold til anbefalte verdier (i USA).

4. Jeg vet at en kjent forsker har sagt at forgifting som fölge av overdosering er svårt vanskelig, men samtidig kommer det rapporter som indikerer milde symptomer på overdosering som fölge av relativt lave verdier av overdosering.

 

Hva er ditt syn på denne problemstillingen? Mvh Ørjan

 

Hej!

Fint att du gillar min hemsida! Hoppas att jag förstått dig rätt, hade lite svårt att förstå vissa ord...

1. Angående olika fettsyror-det finns en rad olika fettsyror, många kan hunden tillverka själv genom att de omvandlar en fettsyra till en annan fettsyra. Vissa fettsyror måste däremot tillsättas via foder. Hundar ska ha linolsyra (omega6), alfa-linolensyra (omega3), DHA (omega3), EPA (omega3) i foder i vissa mängder. Valpar kan även behöva arakidonsyra (omega6) extra i foder. Om ett helfoder/fullfoder är bra sammansatt ska det innehålla rätt mängd fettsyror, och även i rätt proportioner mellan omega 6 och omega 3. Man bör till en normal frisk hund ha 5-10ggr så mkt omega6 som omega3.

Ofta innehåller foder ett stort överskott av fett, vuxna hundar kan klara sig med så lite som 5%, och om de arbetar är det vanligt att man ger upp till 20-25% fett (torrsubstans). Därför är det inte självklart att man ska ge extra av omega-3 fettsyror utöver ett helfoder. Det ska redan finnas i foder. Om man gör egen hundmat vet jag att det ofta behövs lite fiskolja eller fet fisk för att det ska finnas tillräckligt med omega3. För lite av vissa fettsyror påverkar bla päls och hud negativt.

2. Man bör ej ge extra vitaminer/mineraler till ett helfoder, det kan ge giftiga effekter, det blir som kaka på kaka.

3. Fullfoder/helfoder innehåller så mycket vitaminer att det finns tillräckligt även efter lagringstiden. Det är främst vitamin A som är mest giftig i överskott.

4. Det finns säkert olika symptom beroende på hur mkt man givit. Men generellt är regeln - ge ej extra vitaminer/mineraler om du ger ett helfoder. Om du däremot lagar egen hundmat, då måste du tillsätta vitaminer/mineraler.

MVH Marie Sallander

 

Hei Marie,

Tusen takk for svar! Det virker som du er god på norsk! Jeg er engasjert i Vestlandets Fuglehundklub (www.v-f-k.no). Vi bruker iblant å invitere forelesere til våre arrangement.

Det hadde vert utrolig interessant å høre deg forelese om fôring av hund i forbindelse med forberedelse til jakt og under jakt. Jeg har selv en Gordon Setter med liten appetitt og lurer på hva jeg skal gjøre da han er litt for tynn. Kanskje vi kan få lov å invitere deg til neste høst?

 

Mvh Ørjan

 

Hej!

Det vore väldigt trevligt att komma till er! Jag har själv en korthårig vorsteh och en flatcoated retriever, har alltid haft fågelhund hela mitt liv. Många hundklubbar brukar slå ihop sig för ett arrangemang och dela på kostnaden. I Sverige brukar en del även be om hjälp från exempelvis försäkringsbolag. God utfodring bidrar ju till bättre hälsa och mindre problem vilket är bra även för försäkringsbolagen. Hör gärna av er igen!

 

MVH Marie Sallander