Jag är från Vallentuna i Uppland, uppväxt i en familj med ytterligare tre systrar. Vid 12 års ålder började jag gå ut med grannens flatcoated retriever Lucas och fick vid 13 min egen flat Robin. Av uppfödarna Rosenbergs på kennel Mountrose lärde jag mig allt om utställning, junior handling och lydnad. Snart var även jakt och jaktträning ett av mina största intressen. Tillsammans med några andra hundtjejer och en av kompisarnas mamma Agneta Geneborg startades Vallentuna Brukshundklubbs Ungdomssektion. I skolan fick vi chans att träna alla shibor på Manlötens kennel på "fritt valt arbete", och sen åkte jag och kompisarna på sommarkurs till Anders Hallgren som på den tiden stod för "dressyr med mjuka metoder".
Senare utbildade jag mig till instruktör inom SBK, även räddningshundsinstruktör, har bl a fört fram 3 egna räddningshundar, varav två placerat sig på SM. Jag är utbildad instruktör och instruktörsutbildare inom SSRK, och var för ett antal år sedan med om att ta fram SSRKs nya instruktörsutbildning. Jag har haft praktiska kurser och tränat hund sedan 1970-talet. Jag är också mycket intresserad av och engagerad i vikten av att alla hundar bör testas mentalt på något sätt, även de som "bara" är till sällskap.
Ända sedan 6-årsåldern har jag ridit på den härliga ridskolan Örsta i Vallentuna. Där var alla hästar välutbildade och jag minns det som en härlig tid. Just nu har min egen familj tre egna hästar, en nordsvensk och 2 D-ponnier, en new forest och en korsning new forest-connemara. Min ridning har varit mycket i ridskole-format, men under senare år mest till husbehov, och mycket ute i skogen. Jag älskar att hoppa, och att få hästen att lyssna med små medel, med kroppspråket, ungefär som man kan göra med hundar. Under senare år har jag och min man åkt mycket med våra tre döttrar på både träningar och tävlingar, mest i voltige, hoppning och dressyr, men även på fälttävlan.
När det var dags att gå på universitetet kom jag in på agronomlinjen, läste om alla olika djurslag och ämnen, lärde mig mycket om genetik, etologi och näringslära. I slutet av utbildningen gjorde jag examensarbete på hund och genetik hos Per-Erik Sundgren på vorsteh-hundar och utvärdering av jaktprov och hur de skulle kunna förbättras.
Efter utbildningen fanns en möjlighet att arbeta med utfodring genom ett doktorand-projekt med sport- och sällskapsdjur. År 2001 var min doktorsavhandling med titeln "Diet and activity in Swedish dogs" färdig. Efter detta har jag främst tillsammans med Åke Hedhammar men även i samverkan med många andra specialister arbetat mycket med sambandet mellan olika sjukdomar som drabbar hundar och katter (ofta även människor) och kost och motion, tex övervikt, diabetes, skelettsjukdomar, sköldkörtelsjukdom och atopi (inandningsallergi). Utöver detta har vi även tittat på jodinnehåll i hundfoder och hur aptiten regleras hos hundar. Mina tankar är att jag på föredrag och på den här hemsidan successivt ska kunna berätta om mina kunskaper.
Officiellt är jag agronomie doktor med specialisering inom näringslära och motion, och nu under senare år även inom klinisk näringslära.
Ett sidospår har även varit att arbeta med djurs betydelse för människors hälsa. Jag har vid ett par tillfällen varit med om att göra stora litteratursammanställningar i detta område, åkt på konferenser, och undervisar en del här också. Tyvärr finns inte mycket forskning inom detta område i Sverige än så länge, men lite då och då arrangeras konferenser i detta ämne, och min förhoppning är att intresset och forskningen inom detta ämne ska öka.
På universitetet har jag huvudsakligen forskat, men också undervisat studenter i näringslära, varit kursansvarig och handledare. Under några år var jag ansvarig för ett kurscentrum kallat KompetensCentrum Smådjur där fortbildning av exempelvis de som redan läst på universitetet skedde. Även tex hund- och kattägare som annars ej hade behörighet att läsa på universitetet kunde gå kortare kurser i KompetensCentrum Smådjurs regi. Under det senaste året har jag även deltagit i att utveckla Djursjukskötarprogrammets tredje år (första gången det tredje året kördes året som var, har tidigare varit två-årigt) där jag är särskilt involverad i en kurs i klinisk näringslära samt som handledare för olika examensarbeten.
Parallellt med mitt arbete på SLU har jag under många år även skrivit artiklar i tidningar, skrivit böcker, hållit föredrag, undervisat och varit sakkunnig till exempelvis företag.
Från och med hösten 2012 arbetar jag huvudsakligen med mitt egna företag Sallander Pet Diet, Exercise & Health AB. Företaget står till tjänst som konsult då foderföretag vill ha hjälp med att:
- ta fram nya näringsriktiga produkter
- märkning av foder
- skriva texter om näringslära el svara på vanliga frågor
Vi håller också ett antal kurser i Knivsta, samt på efte begäran på olika platser i landet.