Frågor och svar år 2009
Hej Marie!
För det första; jag har läst dina böcker och du skriver oerhört bra. Jag heter Carolina och driver en ny hemsida som heter Alltompudlar.se. Där kommer det nya reportage, artiklar, intervjuer, osv. hela tiden. Just nu håller jag på med att göra ett reportage om hundens mat. Då tänkte jag att det var lika bra att kontakta dig eftersom du är väldigt erfaren inom ämnet. Jag har några önskningsfrågor från pudelägare som de vill ha svar på:
1. Varför kan man inte ge vuxenfoder till valpen?
Valpfoder är speciellt anpassat för valpar avseende ingredienser och näringsinnehåll och är därför det som man oftast kan rekommendera för valpar. Vissa vuxenfoder står att de kan ges till "alla livsstadier" eller till "alla hundar", vilket betyder att de även kan ges till valpar. MEN vid analyser av 50 av Sveriges vanligaste hundfoder för ca 10 år sen visade jag att många av dessa sk vuxenfoder ej höll måttet för valpar, men gjorde det för vuxna. Så jag rekommenderar att man ger valpfoder för valpar.
2. Är ett dyrt foder bättre än ett billigt?
Tyvärr är det inte alltid så. Samma undersökning som ovan visade att vissa foder som är dyra är bra, andra inte. Samma sak med billiga. Man kan bara gå på att hunden mår bra av det foder man ger. Eller ringa Jordbruksverket som analyserar alla foder 036-153000 och be att få bli kopplad till foderavdelningen och få höra hur ens eget foder sett ut i analyser hos dem. Jordbruksverket ska årligen kontrollera ett stickprov av foder.
3. Kan man laga valpens mat själv?
Självklart. Man måste bara se till att ha ett näringsriktigt recept att följa. Om man ger fel näring under tillväxten kan det öka risken för exempelvis skelettsjukdomar.
4. Hur ofta ska man ge valpen mat?
Fyra gånger/dag fram till ca 4 mån ålder, sen tre gånger/dag till ca 6-8 månaders ålder, därefter ca 2 gånger/dag. Dessa åldrar är ungefärliga och kan variera lite. Vissa hundar äter bara 1 gång/dag eller har fri tillgång foder som vuxna.
5. Vad ska man undvika att ge valpen?
Tex lök, choklad, grönmögelost, rå äggvita, rå vitfisk är exempel på saker man ej bör ge
Ej heller alltför mkt annat än fodret under tillväxten för att ha koll på hur mkt mat hunden får, jag menar mest så att hunden ej blir för tjock, mkt viktigt att den är slank under uppväxten för att undvika fetma, skelettsjukdomat och diabetes
6. Hur går man till väga för att välja rätt foder till sin valp?
Ofta lyssnar man på sin uppfödare, behåller iallafall till en början samma som valpen är uppfödd med. Fungerar det fodret finns ingen anledning att byta. Vill man kan man ge lite av familjens matrester också, det är bra att det inte går till spillo, bara man ger lite matrester av varje (tallriksmodellen). Vill man laga hemlagat, mkt viktigt välja näringsriktigt recept, finns hjälp att få på www.sallanderconsulting.com.
7. Hur mycket mat per dag ska
a) en valp äta?
Beror på vikt, ras, ålder, aktivitet. På alla hundmatsäckar står hur mkt en valp ska äta. Utgå ifrån detta och sen utifrån hundens hull. Stryk med handflatan längs hundens bröstkorg, man ska med lätthet känna hundens revben, revbenen ska ej synas, men man ska ej heller behöva gräva efter dem.
b) en vuxen hund äta?
Beror på vikt, ras, aktivitet. På alla hundmatsäckar står hur mkt en vuxen hund ska äta. Utgå ifrån detta och sen utifrån hundens hull. Stryk med handflatan längs hundens bröstkorg, man ska med lätthet känna hundens revben, revbenen ska ej synas, men man ska ej heller behöva gräva efter dem.
Med vänlig hälsning Marie
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Vi har en flat, som nu är 3,5 år. Hon har sedan valpåldern ätit Pedigreefoder enligt uppfödarens rekommendation. Nu har vi märkt att hon inte äter lika glatt längre. Vad kan du rekommendera för en aktiv flat? Hon väger ca 35 kg, behöver kanske gå ner några kilo. Hon får leverbitar som träningsgodis, är det bra?
Mvh Bert Lindström
Hej!
Om hon är lite överviktig kanske det inte gör ngt om hon inte äter med överdriven aptit längre?
Hon ska ju gå ner lite och om du då ger ca 70-80% av det du gett förut så får du ner henne i vikt. Detta gäller även matrester, godis och ev fikabröd.
Leverbitar (om du menar torkat eller färsk lever) ska ges med måtta, små bitar, lite och max 1-2 ggr/v. De innehåller mkt fettlösliga vitaminer och mineraler och kan om man ger stora mänger till ett helfoder ge förgiftning. Men lite (ca 50g/v till en flat) är ok.
Det finns ju även ngt som kallas ”levergodis” som se ut som torrfoder smaksatt med några procent lever, det är en annan sak. Dessa kan man ge så mkt man vill, dessa är näringsmässigt ofta som vilket torrfoder som helst.
MVH Marie
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Jag har verkligen fastnat i hundmatsdjungeln. Har en valp på 3 månader som tillhör de storvuxna raserna (korsning flatcoated och irländsk setter). Jag har hört att man ska vara försiktig med kalcium så att de inte växer för fort. Jag har kört med Royal Canins valpfoder till en början, men har gått över till Pedigree Pals valpfoder pga priset. Nu ser jag att det är skillnad på kalciumhalten i de båda fodren. RC har 1.0% kalcium och Pedigree Pal har 1.32%. Gör detta stor skillnad? Bör jag välja ett valpfoder med lägre kalciumhalt?
Mvh Birgitta
Hej!
Kalcium i sig gör ej att hunden växer för fort, och denna variation mellan fodren är helt ok.
Det som däremot kan bidra till att hunden växer för fort är om man ger för mycket mat/om hunden hålls för tjock.
Se till att hunden hålls mkt smal/lagom smal så att du med lätthet kan känna revbenen och ge ett helfoder.
Ge heller inga extra tillskott som vitaminer/mineraler till ett helfoder.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Jag håller på att bli tokig av alla råd gällande val av hundfoder. Har varit inne på Standardts hemsida och kikat. Enligt dem är alla spannmålsprodukter onödiga och i vissa fall skadliga för hunden. Stämmer detta? Och enligt dem bör allt protein och fett vara animaliskt. Likaså anser de att glukosamin inte ska tillsättas i fodret och att oljor av olika slag inte heller är att rekommendera. Jag har använt Standardt till min 6 månader blandrashund men har nu bytt till Royal Canin efter råd från veterinär. Egentligen ville jag fortsatt med Standardt men då min hund varit lös i magen lite till och från valde jag att prova Royal Canin istället. Men hur ska jag veta vad som är rätt och inte rätt? Enligt Standardt-tillverkarna är det fodret jag har nu inte bra. Vad ska jag ge? Och vem ska man lita på? Tacksam för svar!
Emma
Hej!
Jag förstår att foderråd är förvirrande och motsägande. Tänk dock på att alla vill sälja sina produkter och många av säljarna har inte mycket biologisk bakgrund utan är i första hand försäljare och marknadsförare.
Spannmål har en smältbarhet på ofta 90-95%, dvs hunden kan tillgodogöra sig en mkt hög andel.
Men om man vill kan man även utfodra i princip utan/med lite kolhydrater, mer som en GI-diet, precis som hos människor. Allt protein och fett behöver ej vara animaliskt.
Jag håller däremot med om att man ej behöver tillsätta glukosamin, det finns inga vetenskapliga belägg för att detta vare sig förebygger eller botar skelettproblem (men vill man kan ju alltid pröva, det är ej skadligt att ge).
Vegetabiliska oljor behöver man ej ge extra till ett helfoder, hunden får redan så mkt fett de behöver i fodret. MEN om man nu skulle ge olja, tex om man lagar hemlagat, då är rapsolja ett av de bästa, innehåller mkt omega 3.
Om din hund visat sig vara dålig i magen av ett foder, och inga andra medicinska anledningar hittats, tycker jag det självklara valet är att försöka byta till ett annat foder. Om hunden nu mår bättre på tex Royal Canin är det mycket bra. Det viktiga är att hunden blir bra i magen först och främst, så lyssna på veterinären till att börja med. Sen efter det kan du väl gå på vad du vill att hunden ska äta. Jag tror det finns många olika foder man kan ge, men med en hund med känslig mage kanske du inte behöver byta igen om den nu är bra på det foder du bytt till.
MVH Marie
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Min hund har diagnos gastrit och eosinofil duodenit. Hon har även lite klåda, mest runt munnen, tassar och öron. Hon äter uppblött Eukanuba Dermatosis FP 5ggr per dygn. Men eftersom hon inte är helt bra från klåda och inte kan vara utan mat mer än 5 timmar så funderar jag på att byta foder. Orijen Fisk innehåller bara fisk och potatis även den, men andra sorters fisk. Men proteinhalten är hög, 44%. Kan det bli problem tror du? Eller har du något förslag på annat lämpligt foder? Har gett RC Hypoallergenic förut, det fungerade ok. Färskfoder tex Nordic fungerar tyvärr inte alls.
Erika
Hej!
En hög proteinhalt i sig orsaker ej klåda, däremot kan hunden få klåda om den är allergisk antingen mot något i sin omgivning (atopi) eller mot något i maten (tex vissa typer av protein, men inte alla).
Har du kollat om hunden har atopi eller foderallergi? Om hunden är foderallergisk kan vissa typer av protein vara ett problem, även i mkt små mängder.
Ofta är hundar med atopi (inandningsallergi) även foderallergiska. Ofta kan hemlagat vara ett alternativ som en sista utväg. Om du vet/har kollat/tror du vet vilka råvaror hunden tål kan vi prova att sätta ihop ett hemlagat recept med dessa + icke allergena vitaminer/mineraler. Jag gör ofta specialsydda recept för klådhundar. Jag behöver i så fall hundens vikt, ungefärliga mängder hunden äter/dag nu.
Hör av dig om du vill.
MVH Marie
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Jag undrar vad man ska välja för foder till en schäfer. Han har svårt att lägga på hullet. I denna foderdjungel blir man tokig. Vill hitta ett bra foder som hundarna mår bra av och som inte är för dyrt.
Fia
Hej!
Foder som är bra är tex Magnusson Meat & Biscuit, Doggy Professional Extra Aktiv (24/12), Doggy Professional Extra Aktiv (30/20). Finns många att välja på, men många är dyra.
Vill du ge våtfoder kan du ge t ex Klass, vet ej exakt pris på detta, men man kan ju ge lite av detta helfoder för att toppa med så att hunden ev får ökad aptit om dålig aptit är ett problem.
MVH Marie
Hej igen!
Tack för ditt svar. Men om jag säger så här då.Vilket foder rekommenderar du, utan att ta hänsyn till priset? Många säger ju att Doggy är ett skitfoder som bara ha en massa spannmål och att det är så lite kött i. Att det är vegetabiliskt protein i. Jag försöker skaffa mig så mycket info jag bra kan. Vill att mina hundar ska må bra. Jag anser ju att ska du köpa ett foder för över 600 så ska det väl inte vara majs som första ingrediens. Jag vet inte, blir inte klok på alla foder som finns.
Mvh Fia
Hej Fia!
Hunden är en allätare. Den behöver som vuxen minst ca 10% protein, 5% fett (på torrsubstans-basis, dvs om man räknat bort vattnet, vilket är i princip jämförbart med värdena i ett torrfoder som innehåller 95% torrsubstans). Alltså ger vi stora mängder protein och fett i överskott mot det strikta behovet, inget fel med det, men det kostar mkt att tillverka 1 kg protein, tex för miljön.
Till hundar som är smala, har dålig aptit eller arbetar hårt höjer man både fett- och proteinhalten ofta till ca 30% protein och 20% fett (torrfoder) men dessa siffror är bara ungefärliga och kan varieras.
Att kolhydrater skulle vara farliga, giftiga, inte värda ngt eller liknande är en myt som ska slaktas.
Man kan ge hunden typ en GI-diet med lite kolhydrater och i princip bara protein och fett, vitaminer och kolhydrater, men man kan även ge en vanlig diet med mer kolhydrater och hunden kan tillgodogöra sig kolhydraterna till mellan 90-95% beroende på vad de består av (gäller ej fibrer som är mindre smältbara). Torrfoder innehåller mer/mindre kolhydrater, ofta mer än hälften av fodret.
Vilken ingrediens som står först i ingredienslistan är ju inte hela sanningen. Om majs står först säger det ju bara att det är den största ingrediensen. Sen kan det ju komma flera råvaror efter som är animaliska som tillsammans kanske väger mer och därför har en större andel av fodret. I ett annat foder kan det vara så att ngt animaliskt står först, men står det 5 vegetabiliska råvaror efter kan det vara så att dessa 5 tillsammans väger mer än vad det animaliska som står först väger. Exakta vikter kan man aldrig tyda ut av en ingredienslista. Man vet bara att det går att luras med den. Och vill man FRAMHÄVA en ingrediens gör man detta genom att skriva den först och klumpa ihop råvarorna till en ingrediens, tex kött och animaliska biprodukter. Vill man DÖLJA ngt så skriver man upp det i många poster, tex vetekli, vetemjöl, vetegroddar, vetekross osv.
Så när det gäller foder står nog mina val i frågan innan kvar. Ska du ha ett relativt billigt/mellanpris bra foder tror jag du får ut mycket för pengarna om du köper exempelvis Magnusson Meat & Biscuit i storförpackning. De är det enda företag som har (vad jag känner till) malt ner bara färskt kött och ägg i sitt torrfoder.
MVH Marie
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Jag har en 3 månaders cairnterrier-valp - helt underbar! Men hjälper Kafomavit till valpen eftersom de ska ha en svans rakt upp? Vill gärna vara en glad svans böjer sig lite över ryggen ibland, hörde att lite kalk varje dag skulle hjälpa, även lite riven hårdost. Kan man få tips om detta.
Gull-Britt
Hej!
Om du ger helfoder ska du EJ ge extra vitaminer/mineraler som tex Kafomavit eftersom detta kan påverka hundens övriga skelett negativt. Man kan skada & göra så att hunden får brist på andra mineraler om du ger extra mineraler eftersom mineraler tävlar om att tas upp i kroppen. Om du ger extra kalk (kalcium) kan detta leda till tex zinkbrist, järnbrist eller annan mineralbrist efter ett tag.
Om man däremot ger hemlagat foder MÅSTE man ge extra vitaminer och mineraler i detta hemkoket, annars finns det för lite för hundens behov. I torrfoder, konserver eller i färskfoder är extra vitaminer och mineraler redan tillsatta.
Att det skulle hjälpa för att få mindre böj på svansen finns inga belägg för. Att ge extra hårdost - finns heller inga belägg för att detta skulle ha en positiv effekt. Det bästa är att avla för svansar som ser ut som de ska. Dessutom viktigt att ge ett näringsriktigt foder som innehåller allt hunden behöver.
MVH Marie Sallander
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Jag har två vuxna taxar (en sträv och en korthårig). Deras motion är "självbestämd" till stor del (springa i trädgården när och hur de önskar) och bestämd av matte & husse några dagar i veckan (promenader á ca 30 min).
Jag har tidigare köpt vanligt hundfoder, tex Eukanuba och Royal Canin, men har förstått att det kanske inte är nödvändigt att lägga dessa pengar på maten. Vad jag vill ha, men ännu inte hittat, är information om vilket foder som är "bäst", dvs var går gränsen mellan bra och dåligt, alltså vilket foder är dåligt (Frolic? Pedigree Pal?) och vilket är prismotiverat (Eukanuba? Robur?)...??
Är tacksam för svar, vill gärna veta!
Mvh Johan
Hej!
Det finns ju flera hundra foder i Sverige, många är bra men en del är onödigt dyra om man inte vill spendera mkt på maten. Även lite billigare varianter är ofta fullgoda, här nedan några exempel på billiga och lite dyrare varianter som jag tycker är exempel på bra foder.
Tex Magnusson Lätta/Meat and Biscuit Light eller Magnusson Kennel
Alt Doggy Light/Doggy Små Bitar eller Robur Light eller Maintenance
MVH Marie
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Jag undrar om du vet något om epilepsi på hundar och eventuell inverkan av foder? Om man letar på nätet så kan man hitta teorier om att hundar med epilepsi skulle må bättre av foder med höga proteinhalter/låg andel kolhydrater. Vet du om det finns några belägg för att det är på det viset?
Mvh Katja
Hej!
Jag känner ej till ngt om epilepsi och eventuell påverkan av foder. Har aldrig hört talas om några vetenskapliga studier i detta ämne, inte heller på människa (ofta finns kunskap på människor först innan det överförs/prövas på djur). Men det är ju inte farligt att prova, blir din hund bättre av det så är det ju fantastiskt bra.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Min Golden tik fick "bara" 4 valpar och hon ger dem gärna mjölk, hon har mycket. Valparna är nu 14 dagar och är ganska runda. Är det farligt?
Jag har försökt att läsa på och läsa innehållsförteckningar etc och har i dagsäget fastnat för ett svenskt hundfoder med hög andel färskt kött i sina foder (det som avgjorde var det som stod om olika sorters protein på din hemsida). Dock är jag lite osäker då denna foderproducent inte gör olika valpfoder för olika storlekar på valpar, typ Puppy Large Breed etc. Är det ok att ge ett och samma valpfoder till alla raser/storlekar? Tack så jättemycket!
Hälsn Linda
Hej!
Man behöver ej ge olika foder till olika storlek på valpar, utan det viktiga är att man håller valpen slank och naturligtvis att fodret är rätt näringsmässigt. Men de här olika fodren för olika storlekar på hund skiljer så lite att de ej är avgörande, men tex ”large breed” är ofta lite lägre energi i, men det kan man uppnå ändå genom att ge mindre mängd eller genom att välja ett vanligt valpfoder med mindre protein och fett i (vilket ger mindre mängd energi). ”Large breed” har ofta lägre tex kalcium (tex 0,7% istället för 1% på ett torrfoder), men mängderna är inom de värden så att skelettet ej påverkas varken positivt eller negativt inom de värdena, hamnar man däremot uppemot 2% och över då är det farligt, eller hamnar man under 0,4-0,5 då är det ej bra heller.
Du kan dra ner fodret till tiken lite om valparna blir för runda eftersom de är så få.
Marie
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Är nedanstående högenergifoder ändå alltför mycket eller fel till digivande tik och valpar upp till 8 veckor? Tack!
Mvh Linda
Energivärde: omsättbar energi 17.2 MJ/kg
Förpackning 12/20 kg
• Omega 3
• Omega 6
• FOS
• Glucosamin
Näringsvärde
Råprotein 32%
Råfett (Linolsyra 3.1%) 24%
Linolsyra 3.1%
N.F.E (Kolhydrater) 27%
Växttråd 1.5%
Vatten 8%
Aska (mineralämnen) 7.5%
Varav: Kalcium 1.4%
Fosfor 1%
Natrium 0.4%
Koppar (som kopparsulfat) 10 mg
Selen (som selenjäst) 0.5 mg
Fodertillsats/kg foder
Vitamin A 15 000 IE
Vitamin D3 1 500 IE
Vitamin E 300 mg
Vitamin C 300 mg
Vitamin B1 13 mg
Vitamin B2 9 mg
Vitamin B6 9 mg
Vitamin B12 0.13 mg
Niacin 94 mg
Pantotensyra 47 mg
Folin 0.75 mg
Biotin 0.38 mg
Vitamin K 3 mg
Kolin 3 000 mg
Hej!
Det ser bra ut till små valpar och digivande tikar. Företagaren måste ange att fodret är ett helfoder för valpar och digivande tikar, ibland står det ”kan ges till alla livsstadier” eller ”till alla hundar” eller till ”valpar och digivande tikar” eller för ”högpresterande hundar”.
Marie
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Kan jag ge extra glukosamin när unghunden växer upp? Är det ofarligt? Kan de påverka positivt?
Tack på förhand! Vänliga hälsningar Linda
Hej!
Det finns ett antal studier, både på hund och människa, som visat att det tyvärr ej ger den positiva effekt på skelettet man hoppas på (såväl förebyggande som då man redan har en skada), så förmodligen är det bara en extra kostnad, men det är ej farligt att ge.
MVH Marie
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Jag har nu mailat runt till flertalet svenska hundfodertillverkare och några utländska för att kolla mängden animaliskt respektive vegetabiliskt protein respektive andelen färskt kött respektive torkat köttmjöl. Idag verkar många lägga stor vikt vid vilken typ av kolhydrater som fodret innehåller. En sak jag undrar över är vad som är viktigast, vilken typ av kolhydrat eller hur bra proteinkällan är?
Tack på förhand
Vänliga hälsningar Linda
Hej!
Det ena utesluter inte det andra. Men hunden har egentligen inte ett fastställt behov av kolhydrater så om man måste välja är protein viktigare, och då menar man aminosyror, vissa aminosyror måste hunden ha i fodret, andra kan den tillverka själv, och om de som måste tillföras i fodret finns i rätt sammansättning är proteinet av högre biologiskt värde. Ägg anses ha det bästa biologiska värdet, och ägg används ofta som referens med det biologiska värdet 100. Alla andra råvaror har lägre biologiska värden.
Självklart finns skillnader mellan hur proteinet är processat. Enklast är att kolla den totala smältbarheten i fodret, eller smältbarheten för protein, fett eller kolhydrater var för sig. Men kanske bör man ej överdriva små skillnader, det är nog ok om ett foder har en ngt lägre smältbarhet också, man kan kanske ge lite mer av det istället, men självklart inom rimliga gränser.
Men när det gäller kolhydrater så är det ju ofta så att man ger en viss mängd fett och protein och sen fyller man ut med en del kolhydrater, ofta billigt, ofta bra och mindre energi än fett. Kolhydrater är ju ofta både fibrer och lättlösliga kolhydrater som stärkelse. Men ej helt nödvändigt i stora mängder om man ej vill.
MVH Marie